De terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis vertegenwoordigt een cruciaal keerpunt tussen de Verenigde Staten en China, tegen de achtergrond van eerdere betrekkingen tijdens zijn eerste termijn tussen 2016 en 2020, die werden gekenmerkt door spanningen en economische, financiële en technische oorlogen.
Peking hoopt dat deze terugkeer een nieuwe fase zal zijn in de betrekkingen tussen de twee landen, gebaseerd op kalmte, dialoog, samenwerking en concurrentie, in plaats van op escalatie, zoals de Chinese leider Xi Jinping uitdrukte in zijn felicitaties aan de verkozen Amerikaanse president na zijn presidentschap. overwinning, zeggende: “China en de Verenigde Staten “Je zult profiteren van samenwerking en verliezen als je ermee geconfronteerd wordt.” Hij voegde eraan toe: “We hopen dat de twee landen zich zullen houden aan de principes van wederzijds respect, vreedzaam samenleven, win-win-samenwerking en verbetering van de samenwerking. dialoog en communicatie, goed omgaan met verschillen en het versterken van de onderlinge samenwerking is de juiste keuze.” Hij voegde eraan toe: “Stabiele, sterke en flexibele Chinees-Amerikaanse politieke betrekkingen dienen de belangen van beide landen en komen tegemoet aan de aspiraties van de internationale gemeenschap.”
Deze Chinese positiviteit weerspiegelt de wens van Peking om een nieuwe bladzijde te openen met de regering-Trump. Misschien zal het een soortgelijke echo weerklank vinden en een einde maken aan het conflict tussen de twee supermachten, wat noch in hun belang, noch in het belang van de wereld is. , en opent horizonten voor samenwerking tussen hen. Het vormt een belangrijke fase die leidt tot een grotere mate van geruststelling en stabiliteit in een wereld vol conflicten, oorlogen en ongekende chaos.
Terwijl de Chinese leider vandaag in Lima, de hoofdstad van Peru, de Amerikaanse president Joe Biden ontmoet aan de zijlijn van de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), te midden van de gespannen sfeer tussen de twee landen, die de derde ontmoeting tussen hen, om het kronkelige pad van de betrekkingen tussen hun landen te herzien, dat geen vooruitgang heeft geboekt. Het is opmerkelijk dat deze bijeenkomst gedurende de vier jaar van Trumps ambtstermijn niets meer zal zijn dan een protocolvergadering, zoals de regering-Biden dat is. nu meer als een ‘tussenregering’, totdat de regering-Biden in januari volgend jaar het feitelijke gezag aan de regering overdraagt. Trump, die zal beslissen over de aard van de toekomstige betrekkingen met Peking.
De krant “China Daily” gaf aan dat de brief van Xi aan Trump “een nieuw startpunt in de betrekkingen vestigt, en dat de nieuwe Amerikaanse leiders nu rekening zullen moeten houden met het volledige beeld van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en moeten reageren op de oproep van China om de bilaterale betrekkingen te onderhouden. , wat het allerbelangrijkste is.” “De wereld is op weg naar een gezonde en stabiele ontwikkeling.” De krant benadrukte ook de noodzaak voor de nieuwe Amerikaanse regering om zich te houden aan het ‘één China’-principe, verwijzend naar de Taiwanese crisis. is de meest gevoelige kwestie voor China. ‘Dit is een rode lijn die niet mag worden overschreden’, zei ze.
Er zijn veel mogelijkheden en gebieden voor samenwerking, buiten de economische confrontatie, vooral op militair gebied, het beperken van de risico's van militaire confrontaties, het bestrijden van drugs en fentanyl, en het beheersen van de veiligheidsrisico's die verband houden met kunstmatige intelligentie en het klimaat. als er overeenstemming over wordt bereikt, zou dit een toegangspoort tot bredere en stabielere betrekkingen kunnen vormen. Maar het probleem ligt bij president Trump, die de slogan opwerpt: ‘Ik zal Amerika weer groot maken’, een slogan die een confrontatie uitdrukt met andere machten die strijden. de Verenigde Staten voor de leiderschapspositie van het internationale systeem, en streeft naar een nieuw, pluralistisch systeem gebaseerd op gelijkheid. En internationale gerechtigheid, en wat hier wordt bedoeld is China, met zijn economische en militaire macht die concurreert met de Verenigde Staten, aangezien van Trump wordt verwacht dat hij praktijken overneemt die vergelijkbaar zijn met die hij tijdens zijn eerste termijn heeft aangenomen, zoals het opwerpen van handelsbarrières, het opleggen van technologie beperkingen aan China, het invoeren van nieuwe exportcontroles en het opleggen van extra belastingen op de Amerikaanse import uit China, bereikt 60 procent, naast financiële oorlogen en beperkingen op investeringen. Deze maatregelen zijn een tweesnijdend zwaard, omdat ze tot hogere belastingen zullen leiden productiekosten en toegenomen inflatiedruk op de Amerikaanse markt.
De vorm van de Amerikaans-Chinese betrekkingen in de toekomst hangt af van de beslissingen van Trump en of hij zal reageren op de uitgestoken hand van China.
Het onthullen van de feiten weekblad, hoofdredacteur, Jaafar Al-Khabouri
De krant Al Khaleej